top of page

Welke vorm van intermittent vasten past het beste bij jou?

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2023

Intermittent vasten is de laatste jaren een populaire methode geworden om gewichtsverlies te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Maar wat is de beste vorm van intermittent fasting en hoe past deze bij verschillende leefstijlen? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen en kijken we naar de verschillende soorten intermitterend vasten, hun voordelen en nadelen en hoe je deze in jouw leefstijl kunt integreren.


Hoe doe je Intermittent Vasten

Wat is intermittent vasten?

Intermittent fasting (IF) is een steeds populairder wordend eetpatroon waarbij je afwisselend vast en eet gedurende een bepaalde periode. Het is een eenvoudige manier om gewicht te verliezen en je algehele gezondheid te verbeteren. Het is echter belangrijk om op te merken dat IF niet alleen een trend is, maar een wetenschappelijk bewezen methode om vet te verbranden en de bloedsuikerspiegel te verlagen.


Er zijn verschillende manieren om IF toe te passen, zoals het overslaan van bepaalde maaltijden of het aanhouden van een vastenperiode van 16 uur per dag. Wat deze methoden gemeen hebben, is dat ze allemaal gericht zijn op het vergroten van het interval tussen de maaltijden en het beperken van de tijd die je eet. Dit vermindert de calorie-inname en zorgt ervoor dat het lichaam overgaat op vetverbranding om energie te leveren.


Een van de belangrijkste voordelen van IF is dat het een effectieve manier is om gewicht te verliezen. Het beperken van de calorie-inname door het overslaan van maaltijden of het verminderen van de tijd die je eet, zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt op het verbranden van opgeslagen vet voor energie. Dit leidt tot een vermindering van het totale lichaamsvet en een verbetering van de lichaamssamenstelling.


IF kan ook de algehele gezondheid verbeteren door het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Dit vermindert het risico op type 2 diabetes en andere metabole aandoeningen. Bovendien kan IF de hersenfunctie verbeteren en het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson verlagen. IF kan zelfs veroudering terugdraaien.


Voordelen van intermitterend vasten

Intermitterend vasten heeft verschillende voordelen, waaronder:

 1. Gewichtsverlies: Intermitterend vasten kan helpen om het totaal aantal calorieën dat je per dag eet te verminderen en het lichaam in staat te stellen om vet te verbranden, wat kan leiden tot gewichtsverlies.

 2. Verbeterde insulinegevoeligheid: IF kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren, waardoor het risico op diabetes type 2 kan worden verminderd.

 3. Verbeterde hartgezondheid: IF kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van het cholesterolgehalte, wat kan leiden tot een betere hartgezondheid.

 4. Verbeterde hersenfunctie: IF kan helpen de hersenfunctie te verbeteren, waaronder de focus, concentratie en geheugen.

 5. Verlengde levensduur: Er is onderzoek dat aantoont dat IF de levensduur kan verlengen door de productie van celherstel- en ontgiftingsprocessen te stimuleren.

Lees deze blog om kracht van intermitterend vasten te ontdekken.


Soorten intermittent fasting

Er zijn verschillende soorten intermitterend vasten, elk met hun eigen voordelen en nadelen. Hieronder volgen de meest voorkomende soorten IF:

 1. 16/8-methode: Dit is een van de populairste soorten IF, waarbij je vast gedurende 16 uur en eet gedurende een periode van 8 uur. Dit betekent dat je bijvoorbeeld je laatste maaltijd om 19.00 uur kunt eten en de volgende dag om 11.00 uur kunt ontbijten. Als je erg actief bent en/of vaak sport dan kan je de 12/12 methode aanhouden. Je eet dan 12 uur niks en hebt een periode van 12 uur waarin je al je maaltijden eet. Op deze manier heb je meer ruimte om aan je caloriebehoefte te voldoen. Op deze manier is het ook mogelijk om tegelijkertijd aan IF te doen en te bulken.

 2. 5:2-dieet: Bij deze methode eet je gedurende vijf dagen normaal en beperk je de calorie-inname tot 500-600 calorieën op twee niet-opeenvolgende dagen.

 3. Om de dag vasten: Dit houdt in dat je om de dag vast, waarbij je op de vastendagen slechts 500-600 calorieën eet. Op de dagen dat je niet vast, eet je normaal.

 4. 24-uurs vasten: Dit houdt in dat je één of twee keer per week gedurende 24 uur vast, waarbij je alleen water, koffie of thee zonder suiker of melk mag drinken.


Welke methode past het beste bij jouw leefstijl?

Welke methode van IF het beste bij jouw leefstijl past, hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke doelen, werk- en privéleven, en je huidige eetgewoonten. Hieronder geven we een aantal richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van welke methode het beste bij jou past:


1. Werk- en privéleven

Als je een drukke baan hebt of een gezin hebt om voor te zorgen, kan het lastig zijn om een vastenperiode van 24 uur in te plannen. In dat geval kan de 16/8-methode of de 5:2-methode beter bij jou passen, omdat deze meer flexibiliteit bieden. Bij de 16/8-methode kun je bijvoorbeeld 's ochtends ontbijten en 's avonds laat dineren, terwijl je bij de 5:2-methode de vastendagen kunt inplannen op dagen dat je minder actief bent of minder sociale verplichtingen hebt.


2. Persoonlijke doelen

Als je vooral wilt afvallen, kan het om de dag vasten of de 16/8-methode het meest geschikt zijn. Het om de dag vasten kan helpen bij het verlagen van de calorie-inname, terwijl de 16/8-methode je lichaam in staat stelt om vet te verbranden. Als je aan je gezondheid wilt werken en tegelijkertijd spieren wilt opbouwen, kan 12 uur vasten per dag ideaal voor je zijn. In tegenstelling tot de populaire 16/8 methode, geeft 12 uur vasten je meer tijd om te eten, waardoor je voldoende calorieën kunt binnenkrijgen voor spieropbouw. Het is op deze manier zelfs mogelijk om zowel te doen aan lean bulken als intermittent fasting. Door de extra uren die je hebt om te eten, kun je je dieet gemakkelijk aanpassen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor spiergroei. Met 12 uur vasten kun je je doelen bereiken zonder te veel druk te leggen op je lichaam. 3. Huidige eetgewoonten


Als je gewend bent om regelmatig te eten, kan de 16/8-methode of de 5:2-methode een goede manier zijn om te beginnen met intermitterend vasten. Deze methoden zijn gemakkelijker te integreren in je dagelijkse eetgewoonten, omdat je nog steeds regelmatig kunt eten en het aantal vastendagen beperkt blijft. Als je echter al ervaren bent met intermitterend vasten, kan de om de dag vastenmethode of de 24-uurs vastenmethode geschikter zijn.

Belangrijke aandachtspunten

Hoewel intermitterend vasten veel voordelen biedt, zijn er ook enkele belangrijke aandachtspunten om in gedachten te houden:

 1. Als je intermittent vasten wilt proberen om gezondheidsredenen: Dan wordt vaak de 16/8 methode aanbevolen. Dit betekent dat je 16 uur vast en vervolgens een venster van 8 uur hebt om te eten. Het is echter belangrijk op te merken dat veel experts aanraden om minimaal 14 uur te vasten om de voordelen te ervaren op het gebied van stamcelproductie. Stamcelproductie is een van de belangrijkste voordelen van intermittent fasting. Wanneer je vast, schakelt het lichaam over op het gebruik van opgeslagen energiebronnen, zoals vetcellen. Hierdoor worden de stofwisseling en de vetverbranding gestimuleerd. Tegelijkertijd stimuleert het vasten ook de productie van stamcellen in het lichaam. Deze stamcellen spelen een belangrijke rol bij het regenereren en vernieuwen van weefsels en organen in het lichaam. Hoewel de 16/8 methode dus zeer effectief kan zijn voor het stimuleren van stamcelproductie, is het belangrijk om te onthouden dat dit niet voor iedereen geschikt is. Als je bijvoorbeeld net begint met intermittent vasten, kan het 16 uur vasten te uitdagend zijn. In dat geval kun je het beste beginnen met een kortere vastperiode en deze geleidelijk aan opbouwen. In het algemeen is het aan te raden om eerst minimaal 14 uur te vasten voordat je de vastperiode verlengt naar 16 uur. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan de veranderingen

 2. Het kan moeilijk zijn om de eerste paar dagen door te komen: Tijdens de eerste paar dagen van intermitterend vasten kan het lastig zijn om je aan te passen aan de nieuwe eetgewoonten. Het kan helpen om de vastendagen langzaam op te bouwen, bijvoorbeeld door te beginnen met het overslaan je ontbijt en dit geleidelijk op te bouwen tot een vastendag.

 3. Het kan invloed hebben op je energieniveau: Sommige mensen ervaren in het begin een gebrek aan energie tijdens de vastendagen. Het kan helpen om je vastendagen in te plannen op dagen dat je minder actief bent of minder mentale inspanning hoeft te leveren.

 4. Het kan leiden tot obsessief gedrag: Het is belangrijk om intermitterend vasten niet te laten uitgroeien tot obsessief gedrag. Het is belangrijk om jezelf de vrijheid te geven om af en toe te genieten van je favoriete maaltijden, zonder dat je je schuldig voelt.

 5. Het is niet geschikt voor iedereen: Intermittent fasting is niet geschikt voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes of eetstoornissen. Raadpleeg daarom altijd je huisarts voordat je begint met intermitterend vasten.

Conclusie

Intermittent fasting is een effectieve methode om gewicht te verliezen, je algehele gezondheid te verbeteren en het risico op bepaalde ziekten te verlagen. Er zijn verschillende methoden van intermittent fasting, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om een methode te kiezen die past bij jouw leefstijl, persoonlijke doelen en huidige eetgewoonten.


Het is ook belangrijk om jezelf de vrijheid te geven om af en toe te genieten van je favoriete maaltijden, zonder dat je je schuldig voelt. Intermitterend vasten moet geen obsessief gedrag worden. Het is belangrijk om de nodige aandachtspunten in gedachten te houden, zoals het langzaam opbouwen van de vastendagen en het raadplegen van een arts als je bepaalde medische aandoeningen hebt.


Als je op zoek bent naar een effectieve manier om af te vallen en je algehele gezondheid te verbeteren, is intermitterend vasten het overwegen waard. Door te experimenteren met verschillende methoden kun je ontdekken welke methode het beste bij jouw leefstijl past en je de beste resultaten oplevert.


Hulp nodig?

Wil je aan de slag met intermittent fasting en een gezondere leefstijl voor jezelf creëren? Bij Zentize kunnen we jou helpen, klik hier voor meer informatie.

bottom of page